Het reservefonds
Een eigenaar van een appartement betaald meestal maandelijks servicekosten. Deze servicekosten zijn nodig om gemeenschappelijke uitgaven te betalen, zoals de opstalverzekering van het appartementengebouw, de schoonmaak en de verlichting van de gezamenlijke ruimten in het gebouw. Ook wordt met deze servicekosten vaak het onderhoud van een lift betaald, of wordt er gespaard voor groot onderhoud aan het dak of het schilderwerk. Omdat dit op termijn grote uitgaven zijn, wordt hiervoor door de VvE geld voor gespaard (een reservefonds gevormd).
Aandeel in reservefonds
Omdat iedere appartementseigenaar vanuit de servicekosten bijdraagt aan het reservefonds, heeft deze ook recht op zijn aandeel in het reservefonds. Het aandeel in het reservefonds van de VvE kan afhankelijk zijn van de grootte of de taxatiewaarde van het appartement. Vaak betalen eigenaren van de grotere (duurdere) appartementen ook meer servicekosten, in feite sparen zij dan ook meer voor het reservefonds dan de eigenaren van kleine appartementen. De appartementseigenaar kan zijn aandeel in het reservefonds niet opeisen, maar het aandeel in het reservefonds heeft wel gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting.
Box 3
Het lidmaatschapsrecht van een VvE dient volgens de Hoge Raad te worden aangemerkt als een vermogensrecht dat in de rendementsgrondslag van box 3 dient te worden meegenomen. De appartementseigenaren dienen dus hun aandeel in het reservefonds van de VvE voortaan als vermogen in box 3 op te nemen.